top of page

Hundeapotek - hva bør du ha liggende?

De aller fleste firbeinte kommer til å skade seg på en eller annen måte i løpet av livet, og vi som hundeeiere burde ha et lite lager av nødvendige saker slik at vi kan håndtere denne typen hendelser. Etter å ha vært gjennom ørten forskjellige former for småskader har jeg blitt veldig god på å skille mellom mindre alvorlige og mer alvorlige skader. På den måten har jeg også lært meg en god del om sårstell, og hva som er lurt å ha liggende i tilfelle uhellet er ute. Det gleder meg å se at noen apoteker også har en egen kategori som heter "Dyreapoteket", men det kan fort bli litt forvirrende å se hva man faktisk trenger å ha liggende, og hva som bare er "kjekt å ha". Derfor skal jeg forsøke å koke det ned til det aller mest nødvendige. Helt nederst finner du en oppsummert handleliste!

max har på seg krage

Viktig å ha hjemme i et hundeapotek!

Her er det altså ikke snakk om alvorlige skader, eller større kompliserte sår. Det er rett og slett det helt grunnleggende utstyret du burde ha liggende slik at du kan behandle mindre sår og kutt, og i tilfelle det er snakk om verre skader kan du med dette få kontrollert situasjonen så godt som mulig.

Blodstopp-pulver

Mange er redd for å klippe feil, eller klippe for langt når de klipper klør. Ved å ha blodstopp-pulver liggende vil man alltid ha noe som kan stoppe blødningen dersom man skulle være uheldig. Det kan også være praktisk å ha dersom hunden har vært uheldig ute i skogen og skadet en klo. Disse kan ofte blø ganske kraftig, og da kan man raskt og effektivt stoppe blødningen før man drar til veterinær for å få sjekket skaden. Det er også kjekt å vite at hvis du ikke har blodstopp-pulver, er også helt vanlig potetmel veldig effektivt for å stoppe blødninger fra klør som er klippet for langt.

Klorheksidin liniment (f.eks. spray)

Klorheksidin kommer både i vanlig flaske, og på sprayflaske. Sistnevnte kan være veldig kjekt for da kan man spraye rett på såret, og vaske uten å måtte gni med bomull eller lignende for å rense bort sand/jord/grus eller andre urenheter. Klorhekdisin er antiseptisk og veldig fin å bruke til å desinfisere og rengjøre overfladiske sår på dyr. Du kan bruke helt vanlig klorheksidin liniment som kjøpes på apotek, eller på dyrebutikk, og kan trygt brukes på i hvert fall hund, katt og hest. De skal ikke brukes i øregangen, og man bør tørke bort overflødig væske. Hvis du ikke har noe å rense med er det aller beste å bruke rent rennende vann!

Bomullpads og steril kompress

Uansett om det er for å tørke bort overflødig væske fra sårrens, eller for å holde kompress på et sår frem til det er klart for behandling så er det gull verdt å ha bomullpads liggende. Sterile kompresser eller bomullpads fungerer ypperlig til å legge mellom såret og en kompressbandasje hvis man trenger å bandasjere såret. Du kan selvfølgelig også forsøke å bruke dopapir eller andre helt rene kluter, men det er ofte en fare for at disse loer og fester seg i såret. Så dette bør du kun bruke hvis du ikke har andre alternativer.

Honningsalve

Dette er kanskje den aller største MUST HAVE som står på denne listen. Det finnes flere forskjellige typer som gjør samme jobben, men de kan variere litt i pris og konsistens. Min veterinær liker best Vetramil, og etter å ha prøvd noen forskjellie typer er jeg enig i at det er den som er minst klissete. Siden dette er honningbaserte produkter blir det uten tvil litt kliss i pelsen etter bruk, men det er så utrolig effektivt på sårbehandling. Honningens egenskaper gjør at denne type salve kan brukes til det aller meste av overfladiske skader. Den er desinfiserende og mykgjørende. Dersom du trenger en annen form for salve å smøre på såret kan du sjekke om du har Bacimycin eller Fucidin liggende, disse kan også brukes trygt på hund og fungerer bakteriehemmende, men det er viktig at hunden bruker krage slik at den ikke får slikket det i seg.

Ørerens

Så lenge jeg har hatt både katt og hund har jeg ved gjentatte tilfeller hatt stort behov for å ha ørerens liggende. Etter å ha prøvd både det ene og det andre, har jeg landet på at Otodine og Otoact er de aller beste å ha stående. Otodine er en ørerens med en kombinasjon av klorheksidin og Tris-EDTA, og kan brukes ved rupturert trommehinne hos hund. Otoact er en voksløsende ørerens med salisylsyre som løser opp ørevoks veldig effektivt, og tørker ut øregangen. Disse to produktene er helt suverene å ha liggende når både katt og hund får problemer med ørene.

Munngel

En form for pasta eller gel som kan brukes i munnen til hund og katt er kjempelurt å ha liggende. Dersom hunden får problemer med tenner, skader seg i tannkjøttet eller biter seg i tunga kan denne typen rens lindre og hjelpe til å holde såret rent frem til det gror. Hexagel tanngel kan brukes til både hund og katt, og inneholder klorheksidingluconat. Denne hjelper til med å kontrollere bakteriefloraen, renser tannkjøttlommer og reduserer dannelsen av plakk før, under og etter munnbehandlingen. Stomodine kan også være kjekt å ha liggende. Den inneholder også klorheksidin og er veldig enkel å påføre og smøre utover tannkjøttet. Den er effektiv etter munnbehandling som fjerning av tannstein og tanntrekking, bidrar til bedre munnhygiene og kan brukes som tannpuss for å få langvarig effekt mot plakk.

Probiotika

Diaré skal man alltid ta på alvor, og dersom du ser blod i avføringen skal du alltid sjekke med veterinær. Men hunden kan både titt og ofte spise noe som gjør at den får litt rennende mage, og da er det kjempelurt å ha liggende noe som kan hjelpe til å stabilisere magen. Hvis den har diaré i over et døgn bør du uansett oppsøke veterinær for å finne årsaken, og for å sørge for at den ikke begynner å få væskemangel. Purina Fortiflora er en suveren liten sak man burde ha i hundeapoteket sitt. Jeg pleier å kjøpe en 30pk med små doseringsposer med pulver slik at jeg alltid har det liggende hvis det skulle være nødvendig. Får hundene løs mage drysser jeg en slik pose over maten for å forsøke å stabilisere magen igjen. Canikur er også en pasta på sprøyte som kan brukes til samme formålet som stabiliserer fordøyelsen hos hund og katt. Blant oppdrettere er det ofte ZooLac Propaste som går igjen som den mest brukte. Denne er også i pastaform på sprøyte som enkelt kan doseres til hundens størrelse, og kan brukes til alle dyrearter. Dersom uhellet er ute og du ikke har sikret deg noen form for probiotika finnes det flere kjerringråd som fungerer. Kokt ris er en klassiker som pleier å ha god effekt, det samme gjelder fiskeboller. Hvis jeg ikke har Fortiflora liggende, bruker jeg en boks med fiskeboller og gir fire-fem boller til hunden som måltid.

Øyerens

Det kan fort hende at hunden får noe bøss eller sand på øyet som den bruker litt tid på å skylle ut igjen. Da kan det være veldig kjekt å ha en øyerens liggende slik at man kan skylle øyet. Jeg har også flere ganger vært borti at hunden renner litt fra øyet, men det er ingen synlige skader eller rifter etter sjekk hos veterinær. Da har jeg brukt en saltvannsløsning (øyerens) til å skylle ut av øyet et par ganger om dagen for å skylle bort puss som danner seg i øyekroken. Du skal ikke bruke vanlig vann til å rense øyne, det må være en saltvannsløsning med lik konsentrasjon som i tårevæske.

Selvklebende kompress

Disse er utrolig kjekke å ha liggende, både for mennesker og dyr! Jeg bruker dem nok vel så mye på meg selv som jeg bruker dem til hundene. De er billige å kjøpe inn, og man får tak i dem på alt fra Biltema til dyrebutikker og hestebutikker. De er selvklebende, så det er bare å strekke dem ut og rulle rundt beinet eller armen og der sitter den. Det du skal være veldig obs på er at du ikke må stramme for mye! En kompress kan bli veldig stram, så vær obs på å ikke stramme noe særlig når du legger den på. Den skal bare strammes akkurat nok til at den ikke faller av. Den fester seg heller ikke i pels, slik at det ikke er noe problem å bruke på pelsdyr.

Selvklebende bandasje med skumplast

Min siste oppdagelse og nye favoritt! Jeg fikk kjøpt den på Hööks og den heter Snögg Animal Polster. Det er en rull med skumplast som har selvheftende lim på den ene siden som kan brukes både på hud og pels! Den skal ikke festes direkte på såret, men legg en steril kompress/bomullspad på såret og fest med denne skumplasten så har du et plaster som sitter kjempegodt! Rullen kan klippes opp i akkurat den størrelsen man selv ønsker, og på den måten kan den tilpasses til alle mulige sår.

Termometer og vaselin

Ja, du må ha et eget termometer til dyrene dine! Hundens og kattens temperatur måles i rompa, og da er det veldig greit å ha et eget dedikert termometer som ikke forveksles med det du bruker selv. Jeg har alltid en boks med vaselin også slik at jeg smører termometeret før jeg fører det inn i rektum på hunden. Gjør deg kjent med din hund sin normaltemperatur slik at du fort vet om hunden din har unormal temperatur.

HiBiScrub

Dette er såpen kirurger bruker før de skal operere, og såpen er desinfiserende for hånd- eller helkroppsvask. HiBiScrub inneholder klorheksidin, og er et antiseptisk middel som dreper eller hemmer vekst av bakterier, sopper og virus. Den er ikke ment til daglig bruk, men er veldig effektiv å bruke for å rense overfladiske sår i huden. Jeg har blant annet brukt det mye når Max har hatt våteksem for å rense og desinfisere hele det plagede området, før jeg har smørt på midler for å tørke opp etterpå.

Krage

Det kan være kjempelurt å ha en krage liggende slik at man raskt kan sette den på for å hindre at hunden slikker seg, eller klør seg på såret. Uansett om du er på vei til veterinær, eller om du bare vil se an om skaden forverrer seg er det veldig lurt å forebygge større skade ved å sette på en krage. Kragen skal være så lang at hunden ikke klarer å slikke seg på sårstedet, eller klø seg hvis såret er i hoderegionen. Som oftest må den være mye lengre enn du først tror, så hvis du står mellom to størrelser bør du sikre deg ved å velge den lengste.

tre buhunder og en golden retriver

Trenger du en handleliste?

Her er kortversjonen av produkter du absolutt burde ha i hundeapoteket ditt hjemme:

 1. Termometer og vaselin

 2. Selvklebende kompress

 3. Steril kompress / bomullpad

 4. Honningsalve

 5. Klorheksidin liniment

 6. Probiotika

 7. Krage

I listen over "kjekt å ha", kan du gjerne supplere hundeapoteket med:

 • Blodstopp-pulver

 • Ørerens

 • Øyerens

 • Munngel

 • HiBiScrub

 • Skumplast-bandasje

 • Pinsett

 • Saks

 • Klotang

 • Flåttfjerner

 • Potesokker

 • Saltvann

 • Engangshansker

 • Håndkle

 • Rehydrerende pulver (elektrolytter)

33 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page