top of page
20230319_102116.jpg

Norsk Buhund

En av Norges nasjonalskatter

Svart norsk buhund

Hjemland/opprinnelsesland
Norge

Helhetsinntrykk
Litt under middels stor, kvadratisk spisshund med et våkent, frimodig uttrykk, opprettstående spiss ører. Halen båret stramt opprullet over ryggen. Djervt, energisk og vennlig gemytt.

Størrelse og vekt
Mankehøyde:
Hannhunder: 43 – 47 cm
Tisper: 41 – 45 cm

Norsk buhund

Hode: Harmonisk, ikke for tungt, kileformet, tørt, med tydelig kjønnspreg.

Stopp: Tydelig, men ikke for markert.

Skalle: Tilnærmet flatt skalletak parallelt med rett neserygg. Utfylt under øynene.

Nesebrusk: Sort
Snuteparti: Omtrent like langt som skallen, ikke snipete og ikke for grov.
Lepper: Tørre, sluttede, sorte
Kjever/tenner: Saksebitt. Komplett tannsett
Øyne: Ovale, så mørke som mulig. Sorte øyelokksrender
Ører: Middels store, spisse, bæres stramt stående.

Norsk Buhund

Hårlag
Tett, stri og godt tilliggende overpels. Forholdsvis kort på hodet og benas forside. Lengre på nakke, hals, bryst, lårenes bakside (bukse) og hale. Bløt og tett underull.

Farger
Svart: Svart med så lite hvitt som mulig. Skal ikke ha tydelig brunskjær.
Blakk: Fra det helt lyse til det mer rødgule. Med eller uten sorte hårspisser, men ikke så mye at det påvirker grunnfargen. Maske tillatt. Ren og klar farge ønskelig. Så lite hvitt som mulig.

En fantastisk rase!

Det finnes 7 norske hunderaser, og kun to av disse (Norsk elghund grå og Norsk elghund svart) er helt utenfor utrydningsfare. Norsk buhund har en lang historie i vårt fædreland, og har røtter helt tilbake til vikingtiden. Faktisk er det funnet levninger etter spisshunder som ligner veldig på buhunden helt tilbake til de aller første bosetterne her i landet flere tusen år før kristus. Det er en mellomstor spisshundrase i FCI Gruppe 5, og har tradisjonelt blitt brukt som gårdshund. De har sterke gjeter-. vokter- og jaktinnstinkter, og har blitt brukt til både elgjakt, sauegjeting og som varslere. Disse instinktene står fortsatt sterkt i rasen. 

Buhunden er en særdeles lærevillig og samarbeidsvillig hund. Den er førerorientert og svært allsidig. Den vil også ofte ha mye den skulle sagt, og kan være nokså særegne og sta. Det handler om å finne det gode samarbeidet. Hunden kan brukes til jakt, gjeting, spor og diverse hundesport. Helsen er generelt veldig god, men alle avlshunder skal røntges for HD og øyelyses før parring. Det forekommer HD (Hofteleddsdysplasi) og Buhundkatarakt (PNK - Pulverulent Nukleær Katarakt) i rasen. Det er også noen kjente tilfeller av epilepsi som avlsrådet følger nøye med på, og sørger for å ikke kombinere linjer med kjente tilfeller for å hindre at dette blir et problem i rasen.

Norsk Buhundklubbs nettsider: her

Rasebeskrivelse: 

Rasebeskrivelsen sier at buhunden er en litt under middels stor, kvadratisk spisshund med et våkent, frimodig uttrykk, opprettstående spiss ører. Halen båret stramt opprullet over ryggen. Djervt, energisk og vennlig gemytt.

Tispene er mellom 41-45cm og hannhundene fra 43-47cm. 

Les hele rasestandarden her

Norsk Buhundklubb

Norsk Kennelklubb

NKK Rasevelger

Helseundersøkelsen 2020

bottom of page