top of page

Frislipp under ansvar

I dag er båndtvangen over, og hundene rundt i det ganske land kan igjen få strekke på beina i skog og mark uten forstyrrende bånd eller langliner. Men hva betyr det egentlig at man kan gå tur med løs hund?

Jeg mener absolutt at alle hunder har behov for å springe fritt i naturlige bevegelser hele året, men nå er det slik at vi har en båndtvang her i landet som hindrer fri ferdsel i sommerhalvåret. Årsaken til dette er for å verne om dyrelivet og viltet i denne perioden, som ikke bare inkluderer rådyr og elg, men også alle gnagere, bakkehekkende fugler, og andre rovdyr som har unger i denne perioden. Jeg mener at det er fullt mulig å være en ansvarlig hundeeier som kan gi hunden det den trenger av bevegelse og aktivitet, samtidig som vi verner om naturen og dyrelivet rundt oss. Men, dette innlegget skal ikke handle om hvorfor vi har båndtvang, eller de som ikke overholder denne. Det skal handle om hvordan vi skal oppføre oss når vi går på tur med en løs hund. Hundeloven er nemlig klokkeklar på at en hund alltid skal være under kontroll, uavhengig av om man er i eller utenfor båndtvangperioden.

Som sagt er jeg veldig for at hundene har rett til å bevege seg naturlig og fritt hele året, og den har behov for å få strukket på bena ytterligere enn hva vi kan tilby gjennom å gå tur i bånd. Dersom det ikke finnes frislippområder i ditt nærområde, er det fullt mulig å få samlet folk til dugnad for å lage en slik park. Det er nettopp det vi er i gang med her i Høvåg, og snart har vi en egen innegjerdet Hundeskog på nesten 20 mål der vi kan gå på tur med hunden løs hele året. Jeg synes Erica Hogstad Fjæran formulerte det så utrolig bra i et innlegg i Hundesport nr 2/2019. Du finner hele artikkelen her.

Sånn, det var dagens leksjon om hvorfor vi har båndtvang og hvorfor denne er viktig å respektere. Men, fra og med i dag er denne over for i år! Og frem til april 2022 har vi lov til å la hundene løpe løse mens vi er på tur. Men da vil jeg spørre dere, betyr dette at alle hunder kan slippes løs?

Svaret på dette finner du i hundeloven §4. Vilkåret for å ha en hund løs (uavhengig av tid på året) er at den skal kunne kontrolleres, man skal følge med på den, og du skal kunne hindre den fra å jakte på og forfølge vilt. Dessverre er det mange som slipper hundene og lar den gjøre som de vil, uten å følge med på dem. Dette kaller jeg frislipp uten ansvar. De som gjør dette har ikke kontroll på hva hunden gjør, hvem eller hva den treffer på, og vil ikke ha muligheten til å reagere raskt nok dersom hunden må kalles inn. Jeg har selv truffet på (og blitt forsøkt jaget av) løse hunder i skogen uten eiere på synlig avstand. Dette trenger ikke å være aggressive eller farlige hunder, det kan være de snilleste familiehundene, men så lenge eieren ikke besørger at hundene er under kontroll bryter de hundeloven. Frislipp uten ansvar er uansvarlig, kan føre til farlige situasjoner for både deg, hunden din, andre mennesker og hunder, og ikke minst viltet.

Skal du slippe hunden din løs på tur, skal du følge et enkelt prinsipp: Frislipp UNDER ansvar.

Innkalling

For å få til dette, må du ha en 100% sikker innkalling! Dette betyr at dersom du skal kunne kalle inn hunden uansett hva som frister den. Hunden skal komme på innkalling uavhengig av om det står et rådyr på jordet, en jogger eller syklist er på vei forbi, om den ser ekorn på stien eller andre fristelser forstyrrer den. Du finner en rekke gode tips og triks for å få en supergod innkalling, men jeg anbefaler deg å ta kontakt med en lokal hundeklubb for å trene innkalling med andre hunder og forstyrrelser. Et tips jeg vil anbefale deg å jobbe med er impulskontroll!! Dersom hunden allerede er på vei mot en forstyrrelse er det bare en skråsikker impulskontroll som kan få den til å avbryte jakten. Denne og denne nettsiden viser noen gode tips for å starte impulskontroll-trening. Men jeg anbefaler også å trene mye "vent". Jeg kommer til å lage innlegg om dette også, men det handler om å trene på at hunden ikke skal bykse etter leker/baller/fristelser før den får tillatelse til det. Jeg kaster en ball bortover, og den får ikke lov til å hente ballen før jeg sier "yess". Etter intens trening på dette kan jeg også kaste ball, si "yess" og kalle den tilbake før den rekker å hente ballen. Først når den har avbrutt jakten og kommet tilbake, får den faktisk lov til å hente ballen uforstyrret.

Vent

Jeg anbefaler også på det sterkeste at man lærer hunden å vente. Det spiller ingen rolle om du kaller denne øvelsen for "vent", "bli" eller noe annet. Dette er en utrolig nyttig kommando på så mange måter. Et par eksempler jeg bruker ofte er når jeg skal ta av båndet på hunden. Jeg vil ikke ha en hund som bykser av gårde i det den forstår at klipsen på båndet er åpen. Jeg vil at hunden skal bli sittende/liggende/stående til jeg gir den tillatelse til å løpe. I tillegg vil jeg ha muligheten til å kunne be hunden bli liggende mens joggere er på vei forbi, eller til hunden har glemt at det var en spennende lukt å følge etter. I slike tilfeller kaller jeg inn hunden og ber den legge seg ned og vente. Det er jo også tilfeller i skogen der jeg skal passere bratte partier, eller en veldig våt myr. På slike steder vil jeg være sikker på å ikke snuble i en løs hund før jeg har passert hinderet. Da ber jeg bare hunden sitte og vente mens jeg passerer, og så får de kommer etter når jeg er over.

Gå bak

Dette er det nok mange hunder som kan, både med og uten kommando, når man går på tur i bånd. Men, har du tenkt på at dette er utrolig praktisk når man går med hunden løs også? Selvfølgelig skal ikke hunden gå bak deg under hele turen, men det er utrolig praktisk å kunne be hunden gå bak i noen partier av turen. Et veldig aktuelt eksempel her hos oss er områder der det kan være elg. Vi vet godt at det er elgkuer med kalver her i området, og man kan risikere å møte på disse på alle turene vi går. Heldigvis har vi nesten aldri truffet på elg, men risikoen er der på hver tur. Derfor liker jeg å kunne kaste et blikk over området før hundene får herje. Når vi går på tur sørger jeg for at hundene går bak meg når jeg ikke kan se utover et område, og der jeg vet at vi kommer til åpne områder der elgen typisk vil befinne seg. Da går de bak med frem til jeg har sjekket at det er greit å løpe der, og så lar jeg dem løpe fritt igjen.

Vi gleder oss stort over at båndtvangen endelig er over, og gleder oss til mange lange turer med løse hunder UNDER ansvar de neste månedene. Selv har jeg to hunder som kan løpe løse, og en som ikke kan. Max har aldri vært interessert i å komme på innkalling, og derfor kan jeg heller ikke slippe han løs. Derfor må jeg finne andre metoder for å aktivisere han selv i perioden uten båndtvang. Dette kan vi prate om i et annet innlegg.

Jeg håper på å treffe mange ansvarlige hundeeiere i skogen som er sitt ansvar bevisst og sørger for at alle vi mennesker, alle hundene, og resten av naturen og dyrelivet kan leve i god harmoni <3


181 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page