top of page

Resultat på HD, AD og øyelysing 👀

Fiona har den siste måneden vært på sine obligatoriske helsesjekker, og det var svært gode nyheter som lå og ventet på meg på Dogweb i går!

Buhunden skal øyelyses og HD-røntges før bruk i avl. Øyelysingen er gyldig i 12mnd, og det anbefales å øyelyse dem jevnlig utover livet for å følge med på om de utvikler PNK (Pulverulent Nukleær Katarakt) med alderen, eller om de fortsatt er fri etter hvert som de blir eldre. Dette er viktig informasjon i den store sammenhengen, og derfor ønsker vi selvsagt at hundene fortsetter å sjekkes selv om de ikke brukes i avl. I tillegg skal de HD-røntges (hofteleddsdysplasi). Dette er ingen diagnose, men en avlesning av røntgenbilder som forteller noe om hvordan hoftekula ligger plassert i hofteskåla.

HD utvikles mens hunden vokser, og skyldes en kombinasjon av arv og miljø. Graderingen av HD i NKKs screeningprogram er gjort ut fra røntgenfunn. Hundene må være ferdig utvokst i bekkenet før røntgenbilder kan tas og avleses av NKK.

Dette er en arvelig tilstand, og derfor ønsker vi kun å avle på hunder uten denne tilstanden. HD graderes fra A til E hvor A og B regnes som fri. Siden norsk buhund bruker HD-index som et verktøy i avlsarbeidet er vi avhengige av at så mange buhunder som mulig røntges slik at denne indexen gir et så riktig bilde av totalen i rasen som mulig. Du kan lese mer om HD på NKK sine nettsider.

Det er ingen krav om å sjekke norsk buhund for AD, men jeg valgte å ta denne sjekken på Fiona siden jeg bruker hundene mine i agility som er en sport med mye fysisk belastning, og da ville jeg være på den sikre siden.

🌟Granskauens Borgny Ranghildsdotter🌟 Klikk her for å se henne på Dogweb.

Øyelysing: Fri uten anmerkning

HD: A/A (Fri)

AD: 0/0 (Fri)

🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳

Jeg er mildt sagt i ekstase! Dette var supermoro!!Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page