top of page

Ny mellomtittel - RL1 Bernegården's Lara

Keila har fått ny mellomtittel, og heter nå RL1 Bernegården's Lara.


Dette har hun fått fordi hun har 3 napp/1.premieringer i Rallylydighet klasse 1.

Hvis du er nysgjerrig på Rallylydighet har jeg skrevet litt mer om selve sporten i bunnen av dette innlegget.


Første stevnet var i slutten av august 2020. Dette var et todagersstevne i Arendal, arrangert av Arendal og omegn hundeklubb. Lørdagen var vi svært nervøse, men traff på noen kjente og fikk spurt om mye forskjellig angående konkurransen slik at vi fikk roet nervene litt før vi skulle i ringen. Dommeren var veldig flink, og tok hensyn til at vi hadde vår debut på rallybanen, og var flink til å svare på spørsmålene våre under briefingen av banen. Så var det vår tur, og vi fikk en del feilpoeng siden vi ikke hadde noen taktikk (manglende erfaring). Vi fikk for eksempel flere 2DK (andre dobbelkommando) som gir høye trekk. Men vi var allikevel heldige og fikk 1.premiering med 181 poeng og 9.plass.

Søndagen var vi litt mer forberedt, vi hadde nå litt forståelse for hva som er lurt å gjøre i ringen, når man bør ta en dobbelkommando, og når man bør repetere øvelsen isteden. Vi følte oss mye mer selvsikre når vi gikk inn på banen, selv om vi var nervøse i dag også. Keila gikk helt strålende på banen, og til vår store overraskelse fikk vi 1.premiering med hele 194poeng og 3.plass! Med denne poengsummen fikk vi også direkte opprykk til klasse 2, men siden man må ha tre førstepremieringer for å få mellomtittel var dette ikke aktuelt for oss ennå.

I år var det første gang Buhundklubben skulle arrangere stevne i Rallylydighet under Buhundens nasjonaldag, og vi skulle selvfølgelig delta! Banen var vanskelig, og mange hunder fikk mye poengtrekk på grunn av snusing, og dette var utfordrende for alle. Keila hadde mye av det samme problemet, men klarte å hente seg inn etter hvert. Hun ble også litt distrahert av ting som skjedde på utsiden av banen, så vi fikk også en IT (ikke tilstrekkelig) med 5 feilpoeng på nest siste skilt. Til tross dette kunne vi bryte ut i glede under premieutdelingen, for vi trodde vi hadde disket på et av de første skiltene, og når dommeren hadde kommet til 4.plassen og ennå ikke ropt oss opp, var vi passe nervøse. Det endte med 1.premiering med 177 poeng og 4.plass!! Siden dette var arrangert under Buhundens nasjonaldag skulle også beste buhund kåres, og Keila slo nest beste buhunden med et poeng. Så denne søndagen resulterte i bronsemerke i Rallylydighet, RL1 tittel og Kåring som beste buhund under Rallystevnet!! Jeg er sååå stolt av oss!

Hvis du er nysgjerrig på Rallylydighet, les videre!


Denne sporten er en veldig fin inngang til de som ønsker å konkurrere med hund, men synes at det ser veldig vanskelig ut med Agility og LP. Rally er en kombinasjon av de fleste hundesportene og hverdagslydighet, og stiller ikke like store krav til presisjon som i for eksempel LP. I Rally er kravet at hunden skal være mindre enn 50cm unna deg, mens i LP skal hunden helst gå skulder til kne, helt inntil benet ditt.


Når man går en Rallybane vil man gå en bane i en gitt rekkefølge, med 15-22 skilt. Du har også en makstid du må være innenfor, og dersom du bruker mer enn makstiden er det feilpoeng per sekund du er over. Skiltene har varierende vanskelighetsgrad, og disse er delt inn i 4 klasser. I klasse 1 er det et sett med grunnskilt som vil følge med hele veien opp til eliteklasse, og for hver klasse oppover blir det lagt til flere skilt som kan dukke opp i banen.


Alle starter med 200 poeng når de går inn på banen, og fra de kommer inn på banen til de forlater banen kan de få feilpoeng som trekkes fra denne poengsummen. Disse kan være snusing, stram line, dobbelkommando, fysisk kontakt, repetisjon eller for stor avstand til skilt. Det er også flere måter man kan bli diskvalifisert på, vi kaller det å diske. Dette kan være at hunden gjør fra seg på banen, for mange repetisjoner, feil utføring av øvelse, stram line gjennom store deler av banen, bruk av feil halsbånd/sele, synlig belønning i ringen eller at man tar skiltene i feil rekkefølge. Under premieutdelingen vil alle deltagerne bli lest opp, og du vil få beskjed om hvor mange poeng du fikk, hvilken plass du endte på, eller om du disket.


Det finnes to måter å rykke opp til neste klasse på. Man må enten score høyere enn en gitt poengsum på et stevne, eller oppnå tre førstepremieringer i den klassen du går i. I klasse 1 må du ha over 175poeng for å oppnå 1.premiering, og man får direkte opprykk ved 190 poeng. I klasse 2 må man ha over 180 poeng for å oppnå 1.premiering, og direkte opprykk ved 195 poeng. I Klasse 3 må man score over 190 poeng for å oppnå 1.premiering, og direkte opprykk ved 197 poeng. I eliteklasse får man Cert for hver 1.premiering (190 poeng), og ved tre cert for tre forskjellige dommere får man Championat. Hver gang man oppnår 1.premiering kaller vi det "napp".


Bronsemerket tildeles alle som har opprykk til klasse 2, sølvmerke tildeles alle som oppnår opprykk til klasse 3, og gullmerke tildeles alle som oppnår opprykk til eliteklasse.


Når man har oppnådd tre førstepremieringer i klassen man deltar i, vil man kunne søke om titler i NKK på renrasede hunder. I klasse 1 kan man søke om RLI tittel når man har 3 napp i klassen, i klasse 2 kan man søke om RLII tittel etter 3 napp, og i klasse 3 kan man søke om RLIII tittel etter 3 napp. I eliteklasse kan man søke om RLCH (Rallylydighet Champion) etter tre napp for tre ulike dommere.


Ønsker du å lære mer om Rallylydighet bør du lese mer her: http://www.rally-lydighet.com/ eller kontakt oss, så skal vi svare på spørsmålene dere måtte ha.

Her finner du terminlisten for Rallylydighetstevner: https://www.nkk.no/terminliste-prover/category1269.html

Hva må du og hunden kunne for å starte et Rallylydighetstevne?


For å starte klasse 1 er det veldig grunnleggende øvelser du og hunden må kunne. I all hovedsak går de fleste øvelsene ut på at hunden skal kunne gå fot, og følge deg på din venstre side. Den må også lystre "sitt" og "dekk" på din venstre side. Den må kunne gå fot fremover og i svinger begge veier, og fremover i sakte- og springmarsj. Den bør også kunne gå fra fot til "foran" og inn til fot igjen fra begge veier (både ved å gå rundt deg, og ved å snu seg inn på din venstre). Når dere kan dette er dere klare.


Når dere rykker opp til klasse 2 skal hunden være helt naken (ingen bånd, sele eller noe annet), så her bør dere ha trent på å gå fot uten bånd. Her vil du også bli utfordret på hundens bakpartskontroll og innkalling. Den vil også måtte kunne hoppe hinder, og løpe gjennom tunnel på kommando, og komme rett inn til fot igjen når de er forbi hinderet.


Jeg anbefaler alle å sjekke ut videoer på youtube for å se hvordan alle de forskjellige skiltene utføres, men den viktigste grunntreningen er en grundig "fot" og bakpartskontroll.


Lykke til! <3


113 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page